AES NL Raskenmerken

Kenmerken van AES NL-paarden

AES streeft naar het volgende ideale type voor een paard of FEI-pony:

 1. Heeft een goed temperament met het vermogen om te leren en de bereidheid om te presteren, en is gemakkelijk en prettig in de omgang.
 2. Heeft sterke en gezonde ledematen die een langdurige gezondheid bevorderen, voor prestaties op het hoogste niveau zonder pijn of ongemak.
 3. Heeft een correcte bouw die expressieve beweging en prestaties mogelijk maakt.
 4. Is harmonieus gebouwd, met lange lijnen en een nobele uitdrukking.

Om zijn fokdoelen te ondersteunen, heeft AES aparte fokstandaarden gedefinieerd voor elke olympische discipline van springen, eventing en dressuur, evenals aanvullende richtlijnen voor sportpony's.

Deze aparte normen zijn gebaseerd op de impact van individuele fenotypetrekken op de functionaliteit van een paard voor de sport. Op alle inspectie-evenementen (keuringen van merries en hengsten en inspecties van jonge paarden) wordt het fenotype van de paarden en pony's beschreven in een gedetailleerd lineair profiel, dat wordt vergeleken met de relevante fokstandaard beschreven in discipline-specifieke fokoptima.

AES voert continue evaluatie en herziening uit van de fokoptima op basis van sportprestaties en andere relevante gegevens, inclusief de steeds veranderende eisen van de sport en de verwachtingen van de paarden.

De lineaire score helpt bij het creëren van een nauwkeurige, gedetailleerde en objectieve beschrijving van de AES-fokpopulatie, wat op zijn beurt hun grondige, consistente en nauwkeurige evaluatie vergemakkelijkt. Dit vermindert de mogelijke problemen die voortkomen uit subjectiviteit of persoonlijke voorkeur van beoordelaars en verhoogt de betrouwbaarheid van stamboekevaluaties.

Samengevat: AES faciliteert het fokken van sportpaarden - voor springen, dressuur en eventing - die geschikt zijn voor prestaties op het hoogste internationale niveau, meer specifiek op Grand Prix-niveau voor dressuurpaarden en springpaarden, FEI-niveau voor pony's en 5*/WEG-niveau voor eventers. De paarden/FEI-pony's zijn in staat tot langdurige prestaties op dat niveau op basis van hun goede gezondheid, die wordt ondersteund door een correcte bouw, goede bewegingen en het vermogen en de bereidheid om te presteren.
 

Kenmerken AES Springpaarden

Het AES is gericht op het fokken van paarden met uitzonderlijk springvermogen en een moedig, meewerkend temperament. Als gevolg daarvan heeft een AES-springpaard niet alleen uitstekend vermogen en techniek over een hindernis, maar combineert het deze eigenschappen ook met fysieke gezondheid en levensduur, ondersteund door correcte en sterke ledematen en bouw, en een meewerkend en moedig temperament. Bovenal zijn AES-springpaarden uitgerust met de fysieke en mentale eigenschappen die nodig zijn om hun werk op elk niveau met gemak en enthousiasme uit te voeren, waardoor ze een perfecte partner zijn in de sport.

Bij de beoordeling en selectie van springpaarden voor de fokkerij wordt bijzondere aandacht besteed aan de galop, die krachtig, gebalanceerd en in staat moet zijn tot uitbreiden en verzamelen zonder verlies van impuls om een solide basis te bieden voor het springvermogen en om te voldoen aan de prestatie-eisen van de sport.

Springpaarden

 1. Bouw: Ledematen
 • Correcte, rechte ledematen, met speciale nadruk op sterke koothielen
 • Goede hoek van het spronggewricht om kracht en "afduw" vermogen te ondersteunen
 • Goede, sterke hoeven die niet te klein zijn, met een goede hoeveelheid hiel
 • Recht bewegende voorbenen ter ondersteuning van optimale gewichtsverdeling bij landing
 1. Bouw: Lichaam
 • Is harmonieus, de voorkeur gaat uit naar een rechthoekig model
 • Heeft lange lijnen en lange benen om atletisch vermogen te bevorderen
 • Heeft een licht oplopende bouw om balans te bevorderen
 • Heeft een lange, gebogen nek, hoog geplaatst met uitstekende, correcte spierontwikkeling
 • Heeft een sterke rug en sterke lendenen met uitstekende spierontwikkeling
 1. Beweging
 • De stap toont lange passen met goede schouderbeweging, is elastisch over de rug met goede activiteit, en heeft een correct vier tact ritme
 • De draf toont een lange pas met goede schouderbeweging, elasticiteit en impulsie gecombineerd met zelfhouding
 • De galop is krachtig en in balans, ontwikkelt uitstekend bereik en vrijheid van de schouder en lange, expressieve passen en kan gemakkelijk lengten en verkorten zonder verlies van balans of impulsie
 1. Springen
 • De sprong neemt een licht opwaartse richting met snelheid en -
 • De sprong vertoont een uitstekende buiging in het voorbeen, waarbij het pijpbeen onder de oksel vouwt
 • De sprong laat een afgeronde, gebogen rug zien met een verlaagde nek en opening van de achterhand
 • Het paard springt zorgvuldig en met een enthousiaste houding, en heeft uitstekend vermogen, met een soepele rug, een geleidelijk traject
 1. Temperament
 • Een moedig paard dat bereid is samen te werken met de ruiter
 • Met een enthousiaste houding ten opzichte van springen en een uitstekend leervermogen toont
 • Makkelijk te hanteren en reactief op hulpen

Voor een meer gedetailleerde uiteenzetting van de wenselijke fenotypekenmerken bij springpaarden, verwijzen wij naar onze fokoptima die zijn vastgelegd op onze lineaire scorebladen.

Kenmerken AES Dressuurpaarden

De AES-dressuurpaarden staan ​​bekend om hun correcte beweging, gezondheid en uitzonderlijke leergierigheid. Ze profiteren van drie correcte en actieve gangen met zuiver ritme, uitstekende actieve achterbenen en uitzonderlijke vrijheid en reikwijdte door de schouder. In draf en galop bewegen ze moeiteloos in zelfhouding met natuurlijk evenwicht en ophanging. We zijn ervan overtuigd dat deze fysieke kenmerken, die de paarden in staat stellen hun dressuurwerk met gemak en plezier uit te voeren, een directe invloed hebben op het fysieke en mentale welzijn van onze paarden en helpen bij het fokken en produceren van een gelukkige equine atleet. Het doel van dressuur is om het paard te leren zijn lichaam op een manier te gebruiken die het vrij houdt van pijn en zijn werk in harmonie met de ruiter uitvoert.

Dressuurpaard

 1. Bouw: Ledematen
 • Correcte, rechte ledematen, met een goede koothielhoek van 60 graden
 • Goede spronghoek om zelfhouding en langdurige gezondheid mogelijk te maken
 • Goede, sterke hoeven die niet te klein zijn, met een goede hoeveelheid hiel
 • Een zeer lichte naar buiten wijzende teen achter om het achterbeen recht onder het lichaam te laten komen
 1. Bouw: Lichaam
 • Is harmonieus, de voorkeur gaat uit naar een rechthoekig model
 • Heeft lange lijnen en lange voorbenen om op te tillen en expressie te bevorderen
 • Heeft een duidelijk oplopende bouw om balans te bevorderen
 • Heeft een lange, gebogen nek, hoog geplaatst met uitstekende, correcte spierontwikkeling
 • Heeft een sterke rug en sterke lendenen met uitstekende spierontwikkeling
 1. Beweging
 • De stap toont goede schouderbeweging, is elastisch over de rug met goede activiteit en heeft een correct vier tact ritme met een duidelijke 'V' gevormd door het achter- en voorbeen. De passen zijn lang, maar niet overdreven, om verzamelbaarheid toe te staan.

 • De draf toont een lange pas met uitstekende schouderbeweging, elasticiteit en impulsie gecombineerd met zelfhouding. De beweging is elastisch en vrij van spanning. Om duurzaamheid en gezondheid te waarborgen, moet de draf een duidelijk tweeledig ritme behouden en hoewel we een actief voorbeen met uitstekende flexie aanmoedigen, moeten voor- en achterbeen als paar werken en moet de kracht van achteren komen.

 • De galop is krachtig en in balans, ontwikkelt uitstekend bereik en vrijheid van de schouder en lange, expressieve passen, en kan gemakkelijk lengten en verkorten zonder verlies van balans of impulsie.

 1. Temperament
 • Een zeer meewerkend paard, zeer reactief op de hulpen van de ruiter zonder te gestrest of "heet" te worden in een prestatiesetting

 • Toont uitstekend leervermogen en behoudt focus

 • Gemakkelijk te hanteren

Voor een meer gedetailleerde uiteenzetting van de wenselijke fenotypekenmerken bij dressuurpaarden, verwijzen wij naar onze fokoptima die zijn vastgelegd op onze lineaire scorebladen.

Kenmerken van AES Eventing Paarden

AES-eventers genieten een uitstekende reputatie op het gebied van moed en vaardigheid in eventing. Vaak met een hoog percentage volbloedinvloed, leggen ze snel terrein af, gecombineerd met uitzonderlijk springvermogen en drie correcte, expressieve gangen en het vermogen om in zelfhouding en met impulsie te bewegen. Bovenal worden AES-eventers gefokt in nauwe samenwerking met de sport om paarden te selecteren wiens temperament hen in staat stelt te genieten van de variëteit en uitdagingen van eventing en wiens correcte lichaamsbouw en sterke ledematen hen in staat stellen te concurreren zonder pijn of ongemak.

Succesvolle eventers combineren veel van de gewenste eigenschappen die we zoeken in dressuurpaarden en springpaarden, met toegevoegde vaardigheid om terrein te bestrijken in galop en een uitzonderlijk moedig temperament om de uitdagingen van de sport aan te gaan. De eisen van eventing zijn zodanig dat er bij de selectie van paarden niet alleen wordt gelet op uitstekend vermogen, maar ook op duurzaamheid en gezondheid.

De bijdrage van geschikte Engelse volbloeden en Anglo-Arabieren wordt als positief beschouwd voor de eventing-fokkerij, daarom wordt de inspectie van volbloedhengsten en merries met de intentie om ze te kruisen met warmbloed- en sportpaardtypen aangemoedigd.

Eventing paarden

 1. Bouw: Ledematen
 • Correcte, rechte ledematen, met nadruk op sterke koothielen en schone gewrichten en peesschedes
 • Goede spronghoek om kracht en "afzetkracht" te ondersteunen
 • Goede, sterke hoeven die niet te klein zijn, met een goede hoeveelheid hiel
 • Recht bewegende voorbenen om optimaal gewicht en impactverdeling bij landing te ondersteunen
 1. Bouw: Lichaam
 • Is harmonieus en niet te lang in de rug om kracht en duurzaamheid te bevorderen
 • Heeft voldoende lengte van het been om snelheid te ontwikkelen, terwijl duurzaamheid nog steeds mogelijk is
 • Heeft een licht oplopende bouw om balans te bevorderen
 • Heeft een lange, gebogen nek, hoog geplaatst met uitstekende, correcte spierontwikkeling
 • Heeft een sterke rug en sterke lendenen met uitstekende spierontwikkeling
 1. Beweging
 • De stap toont goede schouderbeweging, is elastisch over de rug met goede activiteit en heeft een correct vier tact ritme met een duidelijke 'V' gevormd door het achter- en voorbeen. De passen zijn lang, maar niet overdreven, om verzamelbaarheid toe te staan.
 • De draf toont een lange pas met uitstekende schouderbeweging, elasticiteit en impulsie gecombineerd met zelfhouding. De beweging is elastisch en vrij van spanning. Om duurzaamheid en gezondheid te waarborgen, moet de draf een duidelijk tweeledig ritme behouden en hoewel we een actief voorbeen met uitstekende flexie aanmoedigen, moeten voor- en achterbeen als paar werken en moet de kracht van achteren komen.
 • De galop is krachtig en in balans, ontwikkelt uitstekend bereik en vrijheid van de schouder en lange, expressieve passen, en kan gemakkelijk lengten en verkorten zonder verlies van balans of impulsie.
 1. Springen
 • De sprong neemt een licht opwaartse richting met snelheid en -
 • De sprong vertoont een uitstekende buiging in het voorbeen, waarbij het pijpbeen onder de oksel vouwt
 • De sprong toont een afgeronde, gebogen rug met een verlaagde nek en opening van de achterhand
 • Het paard springt zorgvuldig en met een scherpe houding, en heeft uitstekend vermogen, met een soepele rug en een geleidelijke baan
 1. Temperament
 • Een zeer moedig paard dat bereid is samen te werken met de ruiter
 • Met een scherpe houding ten opzichte van springen en een uitstekend leervermogen
 • Gemakkelijk te hanteren en zeer reactief op hulpen

Voor een meer gedetailleerde uiteenzetting van de wenselijke fenotypekenmerken bij eventers, verwijzen wij naar onze fokoptima die zijn vastgelegd op onze lineaire scorebladen.

Kenmerken van AES Sportpony's

AES-sportpony's delen de fokdoelen van de AES-paarden om uit te blinken in springen, dressuur en eventing. Net als bij de paarden zijn temperament en trainbaarheid van het grootste belang, en net als bij de paarden is het de filosofie van AES om te benadrukken dat pony's met de capaciteit en lichaamsbouw om hun rijcarrière met gemak en plezier uit te voeren, ook een gezond verstand en uitstekend temperament zullen hebben om een betrouwbare partner te zijn voor jongere ruiters.

De pony's worden geëvalueerd aan de hand van dezelfde lineaire profielkenmerken en fokoptima als de prestatiepaarden om een duidelijk type AES-sportpony te ontwikkelen dat consistent is met de fokdoelen en filosofie van AES.