‘Geef uw kwaliteits-sportpaard het paspoort dat het verdient en geef u op voor AES!’ Het paspoort van AES voor een paard is de meest vooruitstrevende paardenidentificatie ter wereld. Daarnaast is AES het best beschermde paspoort tegen fraude. De linnen cover en de portefeuille van PVC zorgen ervoor dat het paspoort voor uw paard mooi én duurzaam is. Het design ziet er bovendien ook erg fraai uit. Het bijzondere aan ons paspoort voor uw paardOns paardenpaspoort bevat een hoop nieuwe functies die andere stamboeken gewoonweg niet hebben. Neem bijvoorbeeld de QR-code die samenwerkt met de AES-app voor Android en iOS. Daarnaast wordt de fokkerij getoond door het scherm op de cover van de paardenidentificatie. Op deze manier hoeft u het paspoort niet te openen wanneer u op zoek bent naar een specifiek paard. Alle AES-geregistreerde paarden zijn te vinden op onze website en in de AES-app. Leden kunnen foto’s, tekst, video’s en resultaten van hun paarden toevoegen in de database. Ook kan er een live verbinding gemaakt worden met Hippomundo, Horsetelex en zelfs de FEI. In de nabije toekomst hopen we dat federaties over de hele wereld spoedig zullen volgen. |
Het AES paspoort Heeft u vragen? neem dan contact op.+31 (0) 73 690 75 73 [email protected] |
Volgens de wet hebben alle in Nederland geboren en levende paarden een paspoort (identificatiedocument) nodig. Op het meest basale niveau is paardenidentificatie bedoeld om documentatie te verschaffen over de identiteit van het paard of de pony, inclusief naam, kleur, geboortedatum, een schets en beschrijving van de markeringen, het microchipnummer (dit nummer staat op de microchip ingebracht door uw dierenarts en genoteerd op het schetsformulier) en UELN. UELN staat voor Unique Equine Life Number en wordt toegewezen door het stamboek. Elk paard of elke pony kan slechts één UELN hebben. Dit nummer bestaat uit drie delen, de eerste drie cijfers (528) geven aan dat het veulen in Nederland is geboren. Wij kunnen eventueel ook een paspoort voor een buitenlands paard uitgeven.
Het paspoort moet te allen tijde bij het paard blijven (u moet het dus meenemen wanneer u reist) en het dient ter ondersteuning van de identificatie van het dier. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor bioveiligheid: aangezien het paspoort een overzicht bevat van alle vaccinaties die een paard gedurende zijn leven heeft ontvangen, kunnen dierenartsen snel bepalen of een paard risico loopt in geval van een besmettelijke ziekte. Het paspoort documenteert ook de "voedselketenstatus" van een paard. Veel paarden ontvangen gedurende hun leven medicatie waardoor ze ongeschikt zijn voor consumptie.
Vanuit het perspectief van het stamboek is echter een van de belangrijkste informatieve elementen die door het paspoort worden verstrekt, de stamboom. Het Anglo European Studbook is een stamboek voor sportpaarden en -pony's, dat wil zeggen paarden en pony's die worden gefokt om deel te nemen aan een van de drie olympische disciplines van springen, dressuur of eventing. We staan toe, en moedigen zelfs aan, het mengen van verschillende bloedlijnen uit het Verenigd Koninkrijk en Europa om een diverse genenpool en het gebruik van de allerbeste wereldwijde foklijnen te bevorderen.
Het type paspoort dat uw veulen zal ontvangen, hangt af van zijn of haar afstamming.
1.1 Main Studbook - Het Hoofdstamboek (roze papier)
Om in aanmerking te komen voor opname in het hoofdstamboek, moeten paarden een volledige stamboom van drie generaties hebben aan zowel moeders- als de vaderszijde. De vader moet een goedgekeurde hengst zijn. We bieden onze fokkers veel keuze, omdat we aanvragen voor hoofdstamboekpapieren accepteren. Dit geldt niet alleen voor paarden en pony's van AES-goedgekeurde hengsten, maar ook van hengsten uit alle WBFSH-ledenstamboeken. Hier vindt u daar een lijst van: https://wbfsh.com/studbook-members.
Om in aanmerking te komen voor papieren van het hoofdstamboek, moeten de merries volledig zijn geïdentificeerd bij het AES, een van de WBFSH-ledenstamboeken, of een ander stamboek dat hen geschikt maakt voor sportpaarden- of ponyfokkerij (bijvoorbeeld volbloeden, hoewel we geen pure volbloeden registreren).
1.2 Auxiliary Studbook - Hulp Stamboek (blauw papier)
Als u heeft gefokt met een merrie met onvolledige afstamming, of met een niet-goedgekeurde hengst, kunt u nog steeds een paspoort voor uw paard krijgen, maar het zal niet "roze" zijn. Het hulpstamboek vermeldt de bekende afstamming van het veulen en laat de rest blanco. Dit heeft geen invloed op het vermogen van uw paard om deel te nemen aan de sport.
1.3 Foundation - Basis Paspoort
Als u een paard of pony heeft gefokt maar niets weet van de afstamming, krijgt uw paard een basispaspoort. Met deze paardenidentificatie kunt u met het dier reizen, omdat het het vereiste identificatiedocument verschaft. De stamboom blijft blanco, en dit veulen komt niet in aanmerking voor opname in het hoofdstamboek.
Ten eerste moet uw dierenarts of een erkende chipper van ons een microchip bij het veulen inbrengen en een schetsformulier invullen met beschrijving van zijn of haar markeringen. Het is belangrijk dat uw dierenarts dit doet terwijl hij het veulen nog steeds kan identificeren bij zijn moeder, omdat hij op het schetsformulier zal bevestigen dat het veulen uit een bepaalde merrie komt.
U heeft ook een ondertekend dekcertificaat nodig. Dit wordt afgegeven door de eigenaar van de hengst (of zijn vertegenwoordiger) die u heeft voorzien van het sperma.
Zowel het schetsformulier als het dekcertificaat moeten samen binnen 6 maanden na geboorte van uw veulen naar het AES-kantoor worden gestuurd. Als uw merrie niet bij het AES is geregistreerd of beoordeeld, lever dan volledig bewijs van haar identiteit en stamboom. Dit kan in de vorm van scans van haar paspoortpagina's zijn. Houd er rekening mee dat als we de stamboom van de merrie niet kunnen identificeren, uw veulen in het hulpstamboek zal worden ingeschreven en de stamboom van de merrie leeg zal blijven.
Er zijn meerdere doeleinden van DNA-testen. Het kan worden gebruikt om de afstamming van een paard te verifiëren door een DNA-match tussen het veulen en zijn ouders te controleren. Houd er rekening mee dat dit niet "blind" kan worden gedaan, d.w.z. we kunnen geen haarmonster opsturen en het laboratorium vragen ons te vertellen welke hengst dit veulen is. We moeten de naam van de vader hebben om te controleren op een eenvoudige "ja of nee" match. We zullen afstammingscontroles uitvoeren bij alle paarden waarvan de papieren onvolledig zijn (bijvoorbeeld een verloren dekcertificaat) of te laat zijn ingediend, zodat de dierenarts het veulen niet kon identificeren bij zijn moeder (let op dat in het geval van ontbrekende dekcertificaten u bewijs moet leveren dat u het sperma op legale wijze hebt verkregen). We vermelden altijd op het paspoort of een paard ouderlijk DNA-geverifieerd is.
Door uw paard aan te melden voor een paspoort van ons stamboek, verzekert u zich van een veelzijdig identificatiedocument. Met paardenidentificatie van ons stamboek bent u beschermd tegen fraude, krijgt u toegang tot een handige database en meer. Registreer uw paard bij ons via het formulier.