Hengstenkeuringen

Zoekt u de juiste partij voor een hengstenkeuring? Het AES heeft een trotse geschiedenis van het herkennen van talent op jonge leeftijd. Wij waren het eerste stamboek dat licenties heeft verleend aan enkele van de absolute legendes van vandaag, zoals Big Star en Painted Black. We zijn trots op een graadsysteem dat kwaliteit beloont en is ontworpen met het welzijn van het paard in gedachten. Het is onze filosofie om samen te werken met fokkers en ruiters om ervoor te zorgen dat onze fokprogramma's succesvol zijn voor de sport.

Op dit moment hebben we wereldwijd meer dan 350 goedgekeurde hengsten op stal, evenals meer dan 400 gelicentieerde en meer dan 150 geregistreerde hengsten. We zijn bijzonder trots op onze Elite Hengsten, een onderscheiding toegekend voor uitstekende resultaten in de sport.

Keuringsniveaus van de hengstenkeuring

Hengsten worden beoordeeld op vier verschillende niveaus, afhankelijk van leeftijd, capaciteit, wedstrijdniveau, nakomelingenproductie en het wedstrijdniveau van nakomelingen.

---

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op.

+31 (0) 73 690 75 73 [email protected]

Registered 

Dit is het basisniveau. Veel jonge hengsten die voor het eerst aan een hengstenkeuring deelnemen, zouden op dit niveau worden ingedeeld als u ze zou laten keuren. De status van 'Registered Hengst' wordt toegekend aan hengsten die veelbelovend zijn voor de toekomst, maar nog niet volwassen genoeg zijn om hun volledige capaciteit te tonen.

Registered hengsten mogen tot 10 eigen merries per jaar dekken.

Hengsten die de status 'Registered' krijgen, worden aangemoedigd om op een later tijdstip opnieuw te laten keuren, zodat de beoordelaars hun voortgang kunnen beoordelen en hen kunnen upgraden, indien van toepassing.

Licensed

Dit niveau van de hengstenkeuring wordt toegekend aan jonge hengsten die nog geen wedstrijdrecord hebben behaald, maar die al veel volwassenheid en capaciteit laten zien.

Licensed hengsten mogen tot 30 merries per jaar dekken.

Hengsten die de status 'Licensed' krijgen, worden aangemoedigd om op een later tijdstip opnieuw te laten keuren, zodat de beoordelaars hun voortgang kunnen beoordelen en 'goedgekeurde' status kunnen toekennen, indien van toepassing.

Approved

Dit niveau van de hengstenkeuring wordt toegekend aan hengsten die zich hebben bewezen in de sport en/of in de fokkerij. Goedgekeurd niveau wordt toegekend op basis van de volgende criteria:

 • Wedstrijdrecord
 • Kwaliteit van nakomelingen
 • Presentatie onder het zadel

Toekenning van de status 'goedgekeurd' is ter beoordeling van de beoordelaars.

Goedgekeurde hengsten mogen een onbeperkt aantal merries dekken.

Elite

Hengsten krijgen de status Elite naar het oordeel van de jury en op basis van bewezen succes in de wedstrijdsport en/of bij nakomelingen op Grand Prix niveau.

---

Privé uw hengsten laten keuren

Hengsten die niet kunnen reizen, kunt u laten keuren tijdens een privé-keuring als er geen andere geschikte optie beschikbaar is. Echter, sterk wordt aangeraden dat privé-gekeurde hengsten zo snel mogelijk deelnemen aan een openbare hengstenkeuring. Bovendien kunnen ze alleen de status 'Approved' verkrijgen als ze aan het panel van beoordelaars worden gepresenteerd.

De status van een hengst wordt voortdurend beoordeeld op basis van het wedstrijdrecord en de kwaliteit van nakomelingen. Hengsten kunnen gedegradeerd worden, evenals gepromoveerd, als de beoordelaars van mening zijn dat dit passend is.

Hengstenkeuring: voorbereiding en procedures

Om een gekeurde hengst te worden bij het AES, moet de hengst een veterinaire keuring van vijf fasen ondergaan, inclusief röntgenfoto's. Voor details over onze röntgeneisen kunt u contact opnemen met het kantoor.

Hengstenshows worden over het algemeen gehouden in april en november van elk jaar. We houden deze in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Polen.

Voor elke gepresenteerde hengst moet de volgende informatie worden verstrekt:

 • Een veterinaire keuring van 5 fasen, inclusief röntgenfoto's.
 • Paspoort, inclusief volledige bevestigde stamboom (een foto of fotokopie is acceptabel als de beoordelaars het origineel hebben gezien).
 • Volledig wedstrijdrecord, indien beschikbaar.

Op de dag van de hengstenkeuring moet u uw paspoort met de originele 5-fasen veterinaire keuring meebrengen naar een van de vertegenwoordigers van het stamboek. Houd er rekening mee dat exacte timing bij keuringen varieert afhankelijk van het aantal inschrijvingen en het type gepresenteerde hengst. We zullen u voor de keuring informeren over geschatte timing. De resultaten van de hengstenkeuring en opmerkingen van de beoordelaars worden aan het einde van de keuring gegeven. Hengsten ontvangen gedetailleerde lineaire scorefeedback.

Elke hengstkeuring bevat de volgende elementen:

 • Stappen, draven en staan op harde grond om conformatie, correctheid en gezondheid te beoordelen.
 • Losse presentatie in draf en galop.

Afhankelijk van leeftijd en discipline:

 • Losse presentatie bij het springen
 • Presentatie onder het zadel
 • Onder het zadel springen
 • Onder het zadel dressuur

Los springen wordt uitgevoerd in een springbaan waarbij de sprong wordt verhoogd op basis van leeftijd. Hengsten vanaf 4 jaar springen een kort parcours op hoogte op basis van bekwaamheid.

Onder het zadel geplaatste dressuurhengsten moeten een korte dressuurproef uitvoeren die het niveau van opleiding/wedstrijd laat zien.

U moet ruim op tijd aanwezig zijn om uw hengsten te laten keuren. Netjes gekleed is optioneel.

Na de keuring

Resultaten worden aangekondigd na het los springen voor jonge hengsten en na de bereden klassen voor oudere hengsten. We produceren lineaire scorebladen voor elke hengst, met gedetailleerde feedback over conformatie, gangen en techniek.

Als uw hengst is goedgekeurd, ontvangt u na de show een factuur voor de registratie van de hengst en DNA-test. Na betaling hiervan ontvangt u een welkomstbrief, keuringscertificaat, dekcertificaten en een keuringssticker voor uw paspoort. U wordt ook gevraagd om de benodigde röntgenfoto's binnen acht weken na de keuring te verstrekken.

Jaarlijkse bijdragen van hengsten zijn vereist voor elke geregistreerde hengst en dit is €225,- plus btw, te betalen aan het begin van elk jaar. Als uw hengst is verkocht of geruind, is het belangrijk dat u contact met ons opneemt met deze informatie zodat wij de jaarlijkse bijdrage kunnen stoppen.

Bezoek een keuring

Wilt u uw hengsten laten keuren? Presenteer hen dan tijdens een hengstenkeuring. Wij organiseren keuringen door heel Europa. U kunt bij ons bovendien ook uw veulens laten keuren. Bekijk onze agenda om te zien wanneer we bij u in de buurt zijn of neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.