René van Paesschen: "Voor ik met pensioen ga, wil ik een kampioen fokken voor mijn kleinzoon"

"Voor ik met pensioen ga, wil ik een kampioen fokken voor mijn kleinzoon"

René van Paesschen

“Ik ben bang voor het zwarte gat. Zolang het nog gaat, ga ik door met fokken. Hand in hand met het AES stamboek. Tien jaar geleden ben in begonnen met dit stamboek, omdat ze respect hebben voor hun fokkers.” René van Paesschen is 84, maar hij is nog steeds een bekende fokker en dealer. Daarnaast is hij de vader van Olympisch medaillist Stany van Paesschen. Hij is ook de grootvader van opkomend Belgische talent in de springsport; Constant van Paesschen (19). Paarden uit René van Paesschen’s fokkerij brachten Constant in de top tien van de Belgische springsport. Maar opa wil niet op zijn lauweren rusten. Samen met zijn partner Joris van den Bergh fokt hij tussen de dertig en vijftig veulens per jaar.

Rene van Paesschen heeft een hoop bereikt in zijn leven. Hij bereidde zijn achttien jaar oude zoon op voor de Olympische Spelen in Montreal in 1976, waar hij meteen een bronzen medaille won. Een aantal decennia was Rene van Paesschen, samen met François Mathy, een van de beste Belgische dealers in springpaarden. Hij heeft veel grote klanten in Italië gehad en heeft daarnaast veel paarden geleverd aan Gerhard Etter in Zwitserland. In zijn dorpje Wisbecq, vlakbij Brussel, heeft hij het bekende internationale hippische infastructuur Haras de Wisbecq opgebouwd. Van Paesschen verkocht het enkele jaren geleden. Het Saudische team, dat gecoacht wordt door Stany van Paesschen, is nu gebaseerd op Haras de Wisbecq. 

René van Paesschen heeft de manage verkocht, maar bleef thuis fanatiek fokken. “Fokken is me zeer dierbaar. Ik heb altijd gewerkt met het sBs stamboek in België, maar ik ben overgestapt naar AES omdat ze veel meer respect tonen voor fokkers. Op dit moment is het te snel om iets te zeggen over de veranderingen, maar ik ben zelfverzekerd. Ik ben ervan overtuigd dat mijn beste veulen nog geboren moet worden. Daarom blijf ik ook fokken. Ik wil nog één kampioen fokken voor mijn kleinzoon.”

“Ik ben naar sBs keuringen gegaan met Copin vd Broy, maar ze wilden hem niet. Daarna keurde AES hem goed en nu is hij één van de beste paarden ter wereld.”

René is een fokker, maar ook een hengsthouder. Dat was de belangrijkste reden voor zijn komst naar AES. “Hier werk je met echte paardenmensen. Ik was lid van het SbS stamboek, maar de juryleden waren niet capabel genoeg. De mensen waren eerlijk, maar ze hadden niet de juiste vaardigheden. Ze denken niet na over de moderne paardensport. Dus ik raakte gefrustreerd. Hengsten die ze niet accepteerden werden verkocht in het buitenland, waar ze gemakkelijk werden goedgekeurd. Bijvoorbeeld: ik ging eens naar een sBs keuring met Copin vd Broy, maar ze wilden hem niet. Daarna werd hij goedgekeurd voor AES en nu is hij een van de beste paarden ter wereld onder het zadel van Marcus Ehning, een van de beste ruiters ter wereld. Ik gebruikte Copin vd Broy in mijn fokkerij, wat resulteerde in de jonge hengst Bonaparte VP Wisbecq. Deze vijfjarige hengst won het kampioenschap in Canada en is inmiddels ook goedgekeurd door AES. 

De paarden die in Wisbecq zijn geboren bij René van Paesschen dragen de achternamen VP Wisbecq. Desondanks hebben de meeste jonge paarden de naam ‘Van de Kapel’. René van Paesschen: “Die ‘Van de Kapel’ paarden heb ik samen met Joris van den Bergh of Kalmthout gefokt. Ze zijn in zijn stal geboren, maar we werkten al meerdere jaren samen. Onze families kennen elkaar al decennialang. Mijn grootvader kocht al werkpaarden van Joris’ opa. Tegenwoordig help ik Joris met het uitzoeken van hengsten. Ik heb ook een aantal goede merries voor hem gevonden en ik heb geholpen om veulens en jonge paarden te verkopen. We doen alles samen. Mijn jonge paarden gaan naar Kalmthout, waar ze verder opgroeien. Wanneer ze bereden moeten worden, traint mijn ruiter ze. Wanneer ze goed genoeg zijn, gaan ze naar Stany en Constant. 

“De hengsten Understone en Bingo vd Kapel zijn de beste die ik heb”

Een voorbeeld van zo’n paard is Understone vd Kapel (Happy Wind d’Hof ten Bos). Deze negen jaar oude hengst is geboren in het sBs stamboek, maar we zijn inmiddels ook gekeurd voor AES. Hij stam af van de Femke P lijn, dus hij is verwant aan Moujik de Sohan, Intradella Z en Femke de Kalvarie. Na wat blessures breekt Understone dit jaar door. Hij heeft de nationale Gold League Grand Prix gewonnen met Constant van Paesschen. Stany van Paesschen heeft in een persconferentie laten vallen dat deze hengst waarschijnlijk een van de beste paarden ik zijn lijn wordt. Een andere favoriet van René van Paesschen is Bingo vd Kapel (Obel del Cour Wisbecq), een halfbroer van Understone. René: “In Spanje sprong Bingo zeven foutloze rondes van de in totaal negen rondes onder het zadel van Constant van Paesschen. Een hengst met zoveel kwaliteit zou beter op de markt zijn gebracht door een professionele hengsthouderij. Ik ben te oud om dat voor mijn rekening te nemen.”

Over het charisma van AES wil René het volgende kwijt: “Als je paard presteert, maakt het niet uit onder welk stamboek het geregistreerd staat. Als een Amerikaan komt om een paard te kopen, vraagt hij niet naar het stamboek. Het is belangrijk om commerciële paarden te fokken en de jonge hengsten te respecteren. Dat is wat AES doet en daarom voel ik me bij hen zo thuis.” Het is duidelijk dat René nog steeds de ins en outs kent op 84-jarige leeftijd.    

Terug naar interviews