Open brief Kees van den Oetelaar

Wednesday, June 10

Open brief Kees van den Oetelaar

Buitenlandse paarden hebben de Nederlandse paardensport op de kaart gezet. Top Gun, Ratina en Egano wonnen in het verleden de medailles. En ook vandaag de dag staat de KNHS te juichen bij de successen van London en Zirocco Blue. Maar deze paarden op jonge leeftijd opleiden, ho maar! Dat mag niet van de KNHS.

 

Het besluit van de KNHS om op haar eigen kampioenschap voor jonge springpaarden straks alleen KWPN’ers en een paar NRPS’ers toe te laten is onbegrijpelijk en onvoorstelbaar onsportief. Voor onsportiviteit ga ik niet opzij, daar ga ik vol tegenin. Op 22 juni aanstaande zal de KNHS zich tegenover de rechter voor haar gedrag moeten verantwoorden.

 

Juist van een sportbond mag je eerlijkheid verwachten. En als de KNHS de Nederlandse fokkers en eigenaren van in Nederland geboren AES- en andere paarden discrimineert, alleen maar om het KWPN een handje te helpen, dan ga ik daar dwars tegenin. De KNHS dupeert haar eigen leden, alleen om het stamboek waarmee ze in hetzelfde centrum zitten te beschermen.

 

De KNHS realiseert zich niet wat eigenaren allemaal doen om de sport draaiende te houden. Paarden met een buitenlands papier kijken ze met de nek aan, totdat ze nodig zijn voor het team. Dan kloppen ze bij de eigenaar aan de deur. De KNHS heeft geen idee hoeveel moeite ik doe om voor Maikel van der Vleuten de goeie paarden te vinden en te houden. Zoals de KNHS nu met de sport omgaat, geef ik er helemaal niks om of Verdi nu wel of niet landenwedstrijden loopt. Als het zo moet, zeg ik: voor mij liever niet.

 

Een absoluut dieptepunt in de strijd van de KNHS om het AES de voet dwars te zetten is de manier waarop bondscoach Rob Ehrens onder druk is gezet om zijn zoon Robbert ertoe te bewegen zich terug te trekken uit de aanklacht tegen de KNHS. Robbert was één van de medeondertekenaars van de dagvaarding waarmee wij de KNHS voor de rechter hebben gedaagd. Daags voordat wij in Arnhem een gesprek met de KNHS zouden hebben, kwam Robbert naar ons toe. Hij vertelde dat zijn vader hem had opgebeld. Dat Rob onder druk was gezet door Maarten van der Heijden. ‘Jongen, we moeten hiermee ophouden’, had Rob Ehrens tegen zijn zoon gezegd, ‘anders gaat ons bedrijf kapot’.

 

Met dit soort dingen krijgen wij te maken. Maar ik zei het al: voor oneerlijkheid en onsportiviteit ga ik niet aan de kant. Nooit.

 

Kees van den Oetelaar


Terug