Op zoek naar een mooi, licht en goed hanteerbaar dressuurpaard.

Tuesday, February 23

Op zoek naar een mooi, licht en goed hanteerbaar dressuurpaard.

Het Anglo European Studbook heeft deze winter geweldige Spaanse en Portugese hengsten goedgekeurd die dit voorjaar beschikbaar zullen zijn om warmbloed merries te dekken. Hun nakomelingen kunnen in het hoofdstamboek van het AES geregistreerd worden en een AES paspoort krijgen. Ons doel is het faciliteren van het fokken van mooie en vooral goed hanteerbare dressuurpaarden voor de breedtesport, daarbij leunend op de stabiele karakters van Iberische paarden en hun natuurlijke vermogen te sluiten.

De eerste generatie van deze kruislings gefokte paarden kan het achtervoegsel CDN voeren, in navolging van de Spaanse registratie,  van kruislings gefokte paarden als CDE, Caballo de Deporte Espanol en Franse kruislings gefokte paarden als CDF, Cheval de Dressage Francais.  Met dit achtervoegsel (CDN: Crossbred Dressage horses of the Netherlands) zal de F1 generatie voortaan op wedstrijden en in pedigrees overal in Europa herkenbaar zijn.

Op grond van zeer positieve ervaringen met deze kruisingen in Spanje, Portugal en Frankrijk, denkt het AES stamboek dat er in Nederland grote belangstelling voor deze CDN’s zal zijn. In Spanje wordt de eerste generatie vooral als rijpaard gebruikt, er wordt beperkt mee verder gefokt. Het AES ziet er naar uit CDN’s in haar stamboek op te nemen en voorziet een goede toekomst voor dergelijke paarden.

De geregistreerde hengsten zijn de PRE Poeta de Susaeta en de Lusitano’s Gallito en H-trovas do Penedo. Zij zijn goedgekeurd door het ANCCE en APSL, stamboeken lid van de World Breeding Federation for Sport Horses. Deze hengsten zijn allen Lichte Tour niveau en klinisch en röntgenologisch goedgekeurd. De goedgekeurde hengsten zijn te vinden in de AES Database. Op de website www.hanteerbaremannen.com is uitgebreide informatie over kruislings fokken is vinden. Deze site is een gelegenheidssamenwerking tussen de eigenaren van de Iberische hengsten.

Het AES zal in de zomer van 2022 veulenshows voor de CDN veulens organiseren, opdat er snel een beeld kan ontstaan van de kwaliteit van deze paarden.


Tagged horses: GALLITO PUJEDO H-TROVAS DO PENEDO POETA DE SUSAETA


Terug