Open brief aan de KNHS

Tuesday, June 23

Open brief aan de KNHS

Open brief aan de KNHS

Geachte ledenraad, bestuur en directie van de KNHS,

Tot onze spijt hebben wij moeten vernemen dat na het intrekken van het kort geding er nu weer gesprekken zouden zijn tussen de KNHS en het KWPN om alle door de KNHS aangekondigde wijzigingen terug te draaien en de selecties voor de WK’s weer onder te brengen bij o.a. de Isah Cup en daarmee bij een stamboek.

Ik wil de KNHS er aan herinneren dat zij ook volgens het nieuwe reglement van de FEI nog steeds degene is die verantwoordelijk moet zijn voor de selecties van de WK’s en niet een stamboek, of wordt dit binnenkort soms ook vlug veranderd?  

Hoewel de FEI de regel m.b.t selectie aangekondigd heeft te gaan veranderen, is er ook in de nieuwe reglementen nog steeds ruimte om paarden van andere WBFSH stamboeken uit te zenden naar de WK’s(d.m.v. een Wildcard). Er staat in de regels duidelijk omschreven dat paarden die vanwege goede prestaties in het selectietraject zouden moeten worden geselecteerd, maar bij een ander WBFSH stamboek staan geregistreerd, in aanmerking komen voor een Wildcard. Door paarden van andere stamboeken op voorhand aan het gehele selectietraject uit te sluiten ontneemt de KNHS veel van haar leden de kans om zich te kwalificeren en dus in aanmerking te komen voor zo’n Wildcard.

Uit het Approved Schedule 2014:

IV.d ‘Wildcards can be provided to horses which for instance qualified
themselves but have not been selected as their native country is not the same as their country of residence.’

Hoe komt het toch dat een bond als de KNHS niet in staat is om zelf NK’s voor jonge paarden te organiseren, gewoon voor al haar leden met alle paarden? Er zou niemand uitgesloten hoeven worden, het is voor iedereen toch onbegrijpelijk dat de KNHS hiervoor blijft kiezen! Gebruik toch gewoon de door de FEI opgegeven quota per leeftijdscategorie voor de beste KWPN/NRPS paarden en beloon vervolgens de beste paarden van alternatieve WBFSH stamboeken met een Wildcard. Paarden van niet-WBFSH stamboeken kunnen uiteraard niet naar het WK, maar waarom zouden ook zij niet mee mogen doen aan een Nationaal Kampioenschap voor hun leeftijdscategorie? Dit zal een groots en druk bezocht evenement worden waar de KNHS juist trots op zou moeten zijn. Of zijn jullie nu soms trots op jezelf? Ik kan het mij niet voorstellen!

Ik stel voor dat de KNHS eens serieus naar de aangedragen oplossing gaat kijken en tot een sportief besluit gaat komen, dat zou namelijk wel passen bij een Koninklijke sportbond!

Met sportieve groet,

Joris van den Oetelaar (AES)


Terug